Što su vodene kozice i kako se liječe?

Vodene kozice su relativno česta virusna zarazna bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece između četiri i sedam godina, a rjeđe kod odraslih.

Prvi simptomi su malo povišena temperatura, glavobolja i kašalj. Osip počinje kao ružičaste, malo uzdignute pjegice koje za kratko vrijeme postaju okrugli mjehurići ispunjeni bistrim sadržajem.

Uzročnik je virus Varicella-zoster (pripadnik skupine herpesvirusa), a do pojave bolesti dolazi u prvome kontaktu s virusom. Izvor zaraze je bolesna osoba.

Virus se prenosi kapljicama, ali može i bliskim kontaktom između dvije osobe pri govoru, kašljanju i kihanju, te rukama i predmetima (nešto rjeđe).

Razdoblje inkubacije (vrijeme od prvoga kontakta s virusom do pojave prvih simptoma bolesti) iznosi od 9 do 21 dan, a kod većine oboljelih ono traje između 13 i 17 dana.

Osip izbija tijekom 4-5 dana, najkasnije do tjedan dana od zaraze, a javlja se na prsima, leđima, ramenima, vlasištu, a ponekad i drugim dijelovima tijela. Izbijaju vodenasti mjehurići, koji se uz jaki svrbež s vremenom pretvaraju u kraste.

Bolest traje obično od 7 do 10 dana. Osoba inficirana virusom Varicella-zoster najzaraznija je za svoju okolinu dva dana prije pojave simptoma bolesti, od pet do šest dana od izbijanja osipa, odnosno tijekom izbijanja vodenih mjehurića po koži, a to u pravilu nije dulje od 10 dana.

Kao i kod većine virusnih bolesti, terapija se svodi na liječenje simptoma.

Lupocet

Djeca Odrasli