Što su ospice kod djece?

Ospice (morbili) su akutna zarazna bolest čovjeka prouzročena virusom morbila iz porodice paramiksovirusa.

Nakon uvođenja obveznog cijepljenja, ospice su postale rijetke u predškolskoj i školskoj dobnoj skupini, ali se relativno češće javljaju u kasnijoj dobi (slabljenje imunosti).

Čovjek postaje zarazan za okolinu s početkom prvih znakova bolesti (najčešće je to nalik jakoj prehladi, tzv. virozi), što traje do petog dana nakon izbijanja osipa. Bolest se prenosi kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, najčešće preko sluznice dišnih puteva i očne spojnice.

Simptomi ospica počinju oko 7 do 14 dana nakon infekcije. Najprije naraste temperatura, curi nos, nastupa grlobolja, podražajni kašalj i crvenilo očiju. Sitne bijele točkice (Koplikove pjege) pojavljuju se unutar usne šupljine nakon 2 do 4 dana. Osip koji svrbi pojavljuje se 3 do 5 dana nakon početka prvih simptoma. Osip se za dan-dva dana proširi na trup, ruke i noge, dok istodobno blijedi s lica.

Na vrhuncu bolesti temperatura može prelaziti 40 °C. Temperatura pada za 3 do 5 dana, bolesnik se bolje osjeća i preostali osip brzo se gubi.

Osoba inficirana virusom ospica zarazna je 2 do 4 dana prije izbijanja osipa i ostaje zarazna sve dok osip ne nestane.

Nekomplicirani oblici bolesti liječe se samo simptomatski (mirovanje, snižava se povišena temperatura, kontrolira kašalj i sl.), a u kompliciranih oblika primjenjuju se potrebne metode liječenja, ovisno o komplikaciji bolesti.

Lupocet

Djeca Odrasli