Što je neuritis, polineuritis?

Neuritisi su bolesti perifernih živaca prouzročene upalnim ili degenerativnim procesima živčanih vlakana i ovojnica.

Postoje dva oblika neuritisa, ovisno o uzroku nastanka, i to su mononeuritis i polineuritis.

Mononeuritis prouzročuje neka trauma ili ozljeda, kompresija, upala susjednih tkiva ili infekcija živca, a postoje sumnje kako uzrok može biti i hladnoća.

Ovisno o težini lezije živca, simptomi su različiti, ali u većini slučajeva dolazi do pareze ili paralize, koje prouzročuju smanjenje tonusa mišića, što dovodi do gubitka refleksa i otežava pokrete.

Pacijenti se često žale i na jake i kontinuirane bolove, koji mogu biti spontani ili prouzročeni hladnoćom. Česte su i pojave parestezija, odnosno osjećaja utrnulosti i anestezije, gubitka senzibiliteta na zahvaćenom dijelu tijela.

Polineuritis karakterizira zahvaćenost više živaca lezijama, što prouzročuje zahvaćenost obiju strana tijela podjednako. Uzroci polineuritisa mogu biti toksični (alkohol, živa, lijekovi…), infektivni (različite infektivne bolesti kao što su tuberkuloza ili tifus) i dismetabolički (avitaminoze i različite bolesti metabolizma).

Postoje i slučajevi udruživanja više uzroka, što otežava simptome bolesti, dijagnosticiranje i liječenje.

Simptomi bolesti ovise o mjestu lokalizacije i uzroku bolesti. Kod nekih pacijenata bolest napreduje sporo, a simptomi su vrlo slabo primjetni, dok god drugih pacijenata postoje simptomi, kao što su vrućica ili problemi s probavom.

U svakom slučaju, većina pacijenata ima simptome kao što su atrofija i paraliza mišića, smanjenje tonusa mišića, gubitak refleksa, gubitak senzibiliteta, utrnulost i jaki bolovi.

Liječenje ovisi o uzroku nastanka bolesti te se uz terapijsko liječenje pacijentima preporučuje odmor, mirovanje i fizikalna terapija, a protiv bolova se propisuju analgetici.

Lupocet

Djeca Odrasli