Što je neuralgija?

Neuralgija je, kako i samo ime kaže, bol živca koja se javlja kad je živac podražen ili upaljen.

Bol koja se širi duž živčanih putova može biti prolazna ili kronična i može biti u rasponu od blage do nepodnošljive

Javlja se u mnogo različitih oblika: može biti iznenadna, trgajuća, oštra, žareća ili probadajuća, a nekad je praćena općim osjećajem žarenja, svrbeža ili preosjetljivošću na dodir. Javlja se u jednom dijelu tijela, obično na jednoj strani. Bol može biti povremena ili stalna; može trajati nekoliko sekundi ili nekoliko minuta i može se danima ili tjednima javljati na mahove.

Samo nekoliko vrsta neuralgije javlja se često. Jedna od njih, koju nazivamo trigeminalna neuralgija prema moždanom živcu s više ogranaka koji je zahvaćen, označena je bljeskovima boli u licu. Živci stražnjice i nogu također su skloni ozljeđivanju, primjerice podraživanje živca izaziva neuralgiju koju nazivamo ishijas. Još jedan relativno čest oblik jest postherpetična neuralgija koja se javlja nakon jednog oblika herpesne infekcije poznatog kao pojasni herpes i obično se očituje kao neprekidan osjećaj žarenja.

Najčešći uzrok neuralgija u načelu je podraživanje ili upala živca ili pritisak kostiju ili vezivnog tkiva na živac. Takav pritisak može biti posljedica ozljede mišića ili kralježnice, iskliznuća pločice ili dugogodišnjeg nepravilnog držanja, tvrde koštane izrasline na kralješcima, zatim različitih tumora, ožiljaka ili deformiteta.

Neuralgične boli nastaju i na reumatskoj osnovi, zbog zubobolje, uslijed infekcija i trovanja. Uzrok pogoršanju stanja može biti i stres.

Lupocet

Djeca Odrasli