Što je mišićni reumatizam?

Mišićni reumatizam ili fibromialgija je poseban oblik reumatizma koji prate neugoda, rasprostranjena bol i mnoge bolne točke po tijelu.

Javlja se kao ukočenost zglobova, bol u tkivima oko zgloba, mišićima, ligamentima, potkožnom tkivu i nije praćen upalom.

Sam naziv fibromialgija potječe iz tri riječi: "fibro" = vezivno tkivo, "myo" = mišić, "algia" = bol, a znači bol u vezivnom tkivu i mišićima. Uzroci bolesti još nisu poznati iako se za nju zna više od 150 godina. Vrlo često se javlja u razvijenim zemljama. U svijetu je poznata pod različitim nazivima: fibromialgija, fibromiozitis, vanzglobni reumatizam, mišićni reumatizam, miofascitis, tenzijski reumatizam.

Gotovo 80-90% pacijenata čine žene, u rasponu od 30 do 60 godina, a može se javiti i u dječjem uzrastu ili biti nasljednog karaktera. Tegobe mogu trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Iako fibromialgija uzrokuje brojne simptome koji mogu biti vrlo neugodni, ne ostavlja organska oštećenja na mišićima i zglobovima. Nereumatski simptomi prisutni su kod 90% bolesnika, a očituju se kao kronični umor, glavobolja, razdražljivost, anksioznost, poremećaji sna, gubitak raspoloženja, otežano i površno disanje, pritisak u grudima, iznenadno nepravilno lupanje srca, česta potreba za mokrenjem i bol u području mokraćnog mjehura. Žene s fibromialgijom sklonije su predmenstrualnom sindromu.

Za liječenje fibromialgije ne postoji specifičan lijek, ali postoje mnogi lijekovi i sredstva koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

Lupocet

Djeca Odrasli