Što je hripavac i kako se liječi?

Hripavac (magareći kašalj) je vrlo zarazna infekcija dišnih putova. Kod mnogih osoba hripavac je obilježen teškim kašljem, nakon kojeg slijedi piskavo disanje.

Najčešće se javlja kod djece koja još nisu završila cijeli tijek cijepljenja te kod odraslih oslabljena imuniteta. Bolest se prenosi kapljičnim putem.

. Jedna od najvažnijih posljedica infekcije u dišnom sustavu je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela s posljedičnim stvaranjem gustog i žilavog sekreta te poremećajem normalnog procesa čišćenja dišnog sustava i izbacivanja sekreta.

Bolest je vrlo zarazna, a infekcioznost najveća u početku, kad još nema tipičnih napadaja kašlja.

Nakon inkubacije koja traje od 3 do 12 dana nastupa kataralni stadij bolesti. On obično počinje postupno, blagog je tijeka i često sliči običnoj prehladi (hunjavica, crvenilo očnih spojnica, prozirna sekrecija iz nosa, kihanje, blagi kašalj i sl.). Razlikovanju pomaže činjenica da je tjelesna temperatura često normalna, a kašalj se, umjesto da nestaje, postupno pojačava.

U sljedećem stadiju bolesti (paroksizmalni stadij) napadaji kašlja sve su češći, osobito noću, i mogu biti vrlo dramatični.

Liječenje se može podijeliti na simptomatsko i uzročno (antibiotsko). Jedan od osnovnih ciljeva je smanjenje broja napadaja kašlja, pa se preporučuje mirovanje, uz što manje podražaja koji bi mogli izazvati kašalj. Uz stručnu simptomatsku terapiju, bolest se uvijek liječi i antibioticima.

Lupocet

Djeca Odrasli